MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 12. tammikuuta 2015

Jeffrey Archer: Kane ja Abel

Jeffrey Archerin Kane ja Abel (2014, Sitruuna Kustannus) on odottanut lukuvuoroonsa pääsyä jo jonkun tovin. Kirja on yli 500-sivuinen tiiliskivi, joten ajattelin odottaa sopivaa aikaa kirjaan syventymiseen ja sellainen tulikin joululomalla. Luettavaa tässä kirjassa olikin: kirjan tapahtumat alkavat vuodesta 1906, jolloin eri puolilla maailmaa syntyy kaksi poikaa hyvin erilaisiin olosuhteisiin. Toinen pojista löydetään metsästä Puolassa ja toinen syntyy rikkaan ja menestyneen taloussuvun vesaksi Yhdysvalloissa. Kun jälkimmäisen elämä on käsinkirjoitettu jo syntymästä alkaen, heittelehtii puolalaissyntyinen poika läpi Euroopan verisen historian erittäin köyhän perheen poikana. Jotta kokonainen vuosisata mahtuisi yhden kirjan kansien sisään, puolalaisen pojan (myöhemmin Abel) elämä kohtaa traagisia käänteitä lähes koko ajan. 



Kirjassa seurataan poikien kasvua ja oppivuosia vuoron perään luvuissa. Kuten kirjan nimestä ja käsittelutavasta voi päätellä, pojat (Kane ja Abel) kohtaavat toisensa jossain vaiheessa kirjaa. He ovat kasvaneet aikuisiksi miehiksi ja kohtaavat tietämättään kadulla, mutta myös miesten ura työelämässä tuo heidät yhteen tavalla, joka johtaa heidät toistensa vihamiehiksi.

Kirjassa todistellaan pitkälti uskoa amerikkalaiseen unelmaan. Erilaisista lähtökohdista syntyneet ihmiset voivat saada itselleen aivan saman, kunhan tekevät työtä antamatta periksi ja kunhan heillä vain on muita ihmisiä parempi vaisto osakekurssien käyttäytymiseen. Asioita, jotka kirjassa koetaan tärkeiksi ovat: kova työ, rikkaus, perhe ja jälkikasvun johdattaminen samalle tielle (mielellään näiden omilla avuillaan). 

Kirjaan on ahdettu lähes kaikki vuosisadan alkupuolen tapahtumat, joten ei ole ihme, että jonkunlainen ähky juonenkäänteistä kirjaan syntyy helposti. Myöskin amerikkalaisen unelman alleviivaaminen, se, miten puolalaisen siirtolaisen on mahdollista saada kaikki sama, mitä kultalusikka suussa -kasvaneen amerikkalaispojankin, oli hieman yksioikoista. Ajattelumalli, että olet huipputyyppi kun olet talouden huipulla, on vain henkilökohtaisesti kovin karu mieltää. Jos näistä ajatuksista pääsee yli, ja lukee kirjan vaikka henkilöhahmoilla kuvitettuna historiankirjana, niin lukeminen on hauskempaa. 

Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin helppo- ja nopealukuinen, juonivetoinen viihteellinen kirja, jossa historian tapahtumat tulevat esiin. Vaikkakin monet tapahtumat ohitetaan supernopeasti, että päästään jo seuraavaan tapahtumaan. Yhdysvaltain pörssiromahduksesta siirryttiin nopeasti toisen maailmansodan taistelukentille. Melkoinen elämys tämä kirja oli ja paljolti kovin erilainen kuin mitä yleensä luen. 

Kirjaan liittyy vielä sellainen asia, että se on alun perin julkaistu vuonna 1979, mutta paranneltuna versiona 2009. 

Lumiomenan Katjalta kirja jäi kesken, Lukuneuvoja taas neuvoo kirjaa sellaiselle, joka uskoon amerikkalaiseen unelmaan. 

Jeffrey Archer: Kane ja Abel
2014, Sitruuna Kustannus
Kane and Abel, 1979, 2009
suomentanut Seppo Raudaskoski
553 sivua

7 kommenttia:

  1. Mari, kiinnostava arvio ja ei paha eli tämä kirja odottaa minuakin, mutta kun tälle paussille on siunaantunut näitä 'jemmakirjoja'. Nyt uskallan kuitenkin tähän ryhtyä ja toivon, että minulle ei käy kuten Katjalle. Mielestäni aihe on kiinnostava, joten paljon on sitten kiinni siitä, miellyttääkö käsittelytapa eli tyyli.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse koukutuin tähän sen verran, että oli pakko lukea loppuun. Siis, kun aina odotti Kanen ja Abelin tapaamisia ja miten tarina päättyy. Aikamoinen 1900-luvun kertauskurssi tuli myös suoritettua.

      Poista
    2. Olet varmaan huomannut, että en ole tätä vieläkään ehtinyt;) Nyt painavat puutarhakirjat päälle ja sitten olisi kiva lukea joku oma hiottis vaikka kirjastosta, joku vanhempi...ane ja Abel on kuitenkin edelleen luettavien pinossani, joten katsotaan...

      Poista
  2. Taisin lukea tämän joskus teini-iässä eli tuon vanhemman painoksen. :) Hassua, että tästä on tullut uusi painos... olihan tämä viihdyttävä, mutta varmaan parempiakin kirjoja löytyy historian kätköistä uudelleen painettavaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan alkupuheessa kirjailija kertoi uusinnan "pakollisuudesta". Itseltäni on kyllä mennyt täysin ohi koko kirja ja mietin etukäteen kovasti sitä, että miksi tämä pitäisi tietää. USA:ssa ollut melkoinen bestselleri.

      Poista
  3. Tämä kyllä kieltämättä vähän houkuttelisi, siitäkin huolimatta että ajatus amerikkalaisesta unelmasta nostattaa lähinnä näppylöitä. Mutta se, että sinunkin oli pakko lukea tämä loppuun, ja että tarina imaisi mukaansa, kertoo ettei tämä oikeasti aivan huono voi olla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hirveästi tässä ei ollut koukuttavuutta, kun kirjassa edettiin niin nopeasti asiasta toisiin, mutta sitten oli kuitenkin kiinnostavaa taas lukea, että missäs herrat taas törmäävät toisiinsa. Tavallaan joo, mutta ymmärrän myös niitä lukijoita, joilta kirja jäi kesken. Melkoisen amerikkalainen kirja tämä.

      Poista